Stacks Image 41
Graag wil ik mij even voorstellen: Ik ben Jozua Dieleman en ben geboren op 9 april 1983 te Leerdam, Nederland. Ik ben opgegroeid in een artistieke en muzikale familie waar veel werd gezongen en gemusiceerd. Mijn vader was oorspronkelijk kunstschilder en hij heeft ook een goede muzikale smaak.

Toen ik heel jong was hadden we thuis een keyboard, waar heel het gezin op speelde. Ik kan me herinneren dat ik er vanaf mijn zesde regelmatig op aan het experimenteren was. Van een neef leerde ik toen al wat leuke liedjes spelen, maar vanaf mijn 9e mocht ik op les. Dit was aanvankelijk nog in Leerdam, waar ik op de 'ouderwetse manier' les kreeg en vooral van bladmuziek speelde.

Vanaf mijn 12e mocht ik ook al in de kerk spelen, wat ook een erg leuke ervaring was. Een aantal jaren later, toen ik ongeveer 14 was, verhuisden wij naar Vlissingen, waar ik steeds vaker naar de bibliotheek ging om nieuwe muziek te ontdekken door allerlei cd's te lenen. Ik luisterde inmiddels al veel naar "J-F-K Radio": Jazz-Funk-Kool. Mijn muzieksmaak bewoog zich sterk in de richting van de groovy muziek. Ook ging ik in Middelburg op privéles bij een pianodocent die Jazz had gestudeerd aan het Conservatorium. Tijdens een proefles speelde hij wat dingen voor en vanaf dat moment wist ik: Wat hij daar doet, dàt wil ik ook! Deze pianodocent heeft mij klaargestoomd voor het Conservatorium, want ik was er inmiddels zeker van dat ik mij in die richting verder wilde ontwikkelen. Trouwens, mijn jongere broer Joël heeft hetzelfde traject bewandeld en is ook pianist geworden. Kijk maar eens op zijn website: 
joeldieleman.nl

Eenmaal toegelaten op het conservatorium nam mijn liefde voor muziek, en dan met name de jazz-improvisatiemuziek, in grote mate toe. Ik ontdekte muziek van musici als:
Keith Jarrett, Bill Evans, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Tania Maria, Alan Broadbent, Alan Pasqua, Miles Davis, Pat Metheny, Claude Debussy. Onder begeleiding van o.a. Willem Kühne, Jeroen van Vliet en Rob van Bavel verdiepte ik mij met passie in de ins & outs van het improviseren op de piano. Ook zijn de pedagogische aspecten van het pianoles geven tijdens de opleiding uitgebreid aan de orde gekomen.

Sinds mijn afstuderen werk ik als freelance pianist en ben betrokken geweest bij allerlei leuke en interessante projecten. Zo heb ik in India eens, als spontane actie, een drietal nummers opgenomen met Indiase muzikanten die klassieke Indiase instrumenten bespelen
.
Mijn schoonzus was er als zangeres ook bij betrokken. In 2011 hebben we met een clubje muzikanten de CD "Just a breath away" opgenomen voor saxofonist (en goede vriend) Thieme Schipper, met wie ik ook al jaren samenwerk. Verder zijn er veel incidentele projecten die mijn aandacht vragen. 

Sinds 2008 ben ik ook professioneel als pianodocent aan de slag. Aanvankelijk vooral in Ermelo in samenwerking met
Alexander Stakenburg via de School voor Improvisatie en sinds 2010 ben ik daarnaast ook aangesloten bij de Muziekschool in Zeewolde, waar ik inmiddels ook woon. Dit vak beoefen ik met net zoveel passie en drive als het uitvoerend muzikaal bezig zijn!